Żywność ekologiczna – co musisz o niej wiedzieć?
Wiele badań naukowych potwierdza, że ekologiczna żywność jest bardziej wartościowa ponieważ zawiera przede wszystkim mniej pestycydów, a więcej witamin. Konwencjonalna żywność często zawiera metale ciężkie, szkodliwe dla naszego zdrowia.
W zglobalizowanym świecie, w którym żyjemy, łatwo nam umyka, skąd pochodzi nasza żywność. Czy zastanawiasz się gdzie i jak zostały wyprodukowane Twoje ulubione produkty, które na co dzień wrzucasz do koszyka? Czym jest ekologiczne jedzenie? Czy warto kupować produkty bio? Czy zrównoważona produkcja ma odzwierciedlenie w jakości produktów ekologicznych?
Ekologiczna żywność – czym jest?
Żywność ekologiczna definicja – zgodnie z obowiązującym w UE prawem, żywność ekologiczna oznacza żywność wytworzoną na bazie surowców pochodzących z rolnictwa ekologicznego, produkowaną w kontrolowanych i certyfikowanych gospodarstwach, zakładach i przetwórniach.
Robiąc zakupy warto oczywiście sięgać po produkty oznaczone jako „z wolnego wybiegu” lub „organiczne”. Jak rozpoznać te produkty? Żywność pochodząca z gospodarstw posiadających certyfikat produkcji ekologicznej oznaczone są charakterystycznym logo.
Listek z gwiazdami na zielonym tle tzw. eko-liść jest znakiem rozpoznawczym ekologicznego rolnictwa. Certyfikat jest potwierdzeniem, że producent żywności zachował wszelkie restrykcje. Dzięki temu mamy pewność, że żywność która trafia do naszego sklepowego koszyka i na talerz jest najlepszej jakości.
Ekologiczne jedzenie a zdrowe jedzenie
Do produkcji żywności ekologicznej nie używa się szkodliwych substancji przyspieszających ich wzrost. Zdrowe, świeże, wiejskie, naturalne – takie slogany często przykuwają nasza uwagę i stają się wyborem podczas codziennych zakupów. Jednak niekoniecznie są one ekologiczne, często nie mają nic wspólnego z ekologiczną hodowlą, uprawą i procesem produkcyjnym. Żywność z takimi hasłami zazwyczaj pochodzi z ferm i upraw przemysłowych. Producenci żywności, niewątpliwie starają się przyciągnąć uwagę konsumentów modnymi hasłami na opakowaniach, produkty te jednak nie zawsze są żywnością ekologiczną.
Stosowanie zatwierdzonych konserwantów i barwników jest oczywiście powszechne. Każdy produkt dopuszczony do obrotu musi być jednak bezpieczny, więc nie powinniśmy sugerować się hasłami a faktami. Zdrowa żywność niekoniecznie oznacza ekologiczną i nie świadczy o jej jakości.
Czy ekologiczna żywność jest naprawdę zdrowym jedzeniem?
Świadome wybory, zdrowa i zbilansowana dieta oparta na sprawdzonych produktach ma przede wszystkim pozytywny wpływ na nasze zdrowie a także planetę. Produkty wysoko przetworzone niewątpliwe tracą na popularności na rzecz tych pochodzących z natury. Coraz częściej stawiamy na jakość a nie ilość i cenę wybierając produkty ekologiczne.
Na podstawie badań udowodniono, że produkty ekologiczne zawierają przeciętnie:
- 27% więcej witaminy C,
- 21% więcej żelaza,
- 29,3% więcej magnezu,
- 13,6% więcej fosforu,
- 15,1% mniej szkodliwych azotynów.
Pamiętaj! Produkty, które są ekologiczne muszą posiadać stosowne certyfikaty oraz informacje na etykiecie.
Jakie produkty uznawane są za żywność ekologiczną?
- zawierające minimum 95% składników wyprodukowanych metodami ekologicznymi,
- podczas procesu produkcji były odpowiednio nadzorowane i przygotowane zgodnie z przyjętymi wytycznymi,
- sprzedawane są przez producenta lub w zabezpieczonych i oznakowanych opakowaniach.
W przypadku żywności bio ważne są używane surowce do jej uprawy, ale także sam proces produkcyjny. Substancje wspomagające takie jak konserwanty, emulgatory czy przeciwutleniacze są niedopuszczalne w produkcji żywności ekologicznej.
Produkty BIO czy warto?
Moda na żywność bio, organic i eko bezsprzecznie rośnie. Kiedyś produkty ze zdrową żywnością mogliśmy znaleźć przede wszystkim w specjalnych sklepach. Dziś żywność ekologiczna dostępna jest w niemal każdym supermarkecie.
Choć ekologiczna żywność jest droższa o 20-30%, często staje się naszym wyborem. Czy żywność ekologiczna jest faktycznie zdrowsza od zwykłej? Czy ma więcej składników i witamin? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wiele badań wskazuje, że ma ona więcej witamin i substancji odżywczych co może korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Pewne jest jednak, że:
Produkcja ekologiczna:
- nie obciąża środowiska naturalnego,
- przyczynia się do rozwoju wsi i rolnictwa,
- zwiększa dobrostan zwierząt.
Nasz sposób odżywiania bez wątpienia ma wpływ na nas, naturę i na naszą planetę. Według raportu WWF „Bending the curve: The restorative power of planet-based diet” globalny system żywieniowy jest odpowiedzialny m.in. za 27% emisji gazów cieplarnianych.
Produkty bio a zdrowe jedzenie – wybieraj mądrze i świadomie!
Nasza świadomość dotycząca zdrowej diety i żywności ekologicznej, stale rośnie. W rezultacie ekologia i natura w produkcji żywności istotnie wysuwa się na pierwszy plan. Polacy chcą wybierać produkty, które nie zawierają antybiotyków czy stymulatorów wzrostu. Z pewnością każdy z nas zna powiedzenie – jesteś tym, co jesz. Chcąc zachować zdrowie i dobre samopoczucie warto zadbać przede wszystkim o zbilansowaną dietę.
Żywność ekologiczna, pochodząca z natury ma wiele plusów, szczególnie korzyści przynosi naszej planecie. Dlatego warto wybierać żywność, owoce i warzywa pochodzące z lokalnych upraw. Jednak przede wszystkim warto zachować zdrowy rozsądek.
Chcesz dowiedzieć się więcej o świadomych wyborach żywieniowych? Odwiedź naszego bloga.
Columbus Elite to największa sieć sprzedażowa działająca w branży OZE. Zajmujemy się ekoenergetycznymi rozwiązaniami dla domów (tj. fotowoltaika, pompy ciepła, magazyny energii).
Zapraszamy na naszego Facebooka!